You are here

Ελληνογερμανική συνάντηση νεολαίας στη Λειψία, 3-6.5.2019

Μετά την ολοκλήρωση των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας μέσα στο έτος 2019, η Λειψία καθίσταται έδρα του γερμανικού γραφείου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Νεολαίας Franziska Giffey συνομίλησε με την ευκαιρία αυτή στις 4 Μαΐου στη Λειψία με νέους ανθρώπους από τη Γερμανία και την Ελλάδα για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και τη σημασία της Ευρώπης για την καθημερινότητά μας.

Με τη συνάντηση νεολαίας Youth Barcamp στη Λειψία, η ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων έγινε πιο συγκεκριμένη. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2019), οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2014 και διαρκούν ήδη 5 χρόνια, το γερμανικό γραφείο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στη Λειψία. Έπεται η χωροθέτηση του αντίστοιχου γραφείου στην Ελλάδα.

Το Barcamp νέων στο οποίο η υπουργός Giffey προσκάλεσε νέους από την Ελλάδα και τη Γερμανία, είχε ως θέμα: “ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΙΨΙΑ! - ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ;”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας 2019.

Ο δήμαρχος της Λειψίας, Μπούρκρχαρντ Γιουνγκ, ήταν επίσης παρών στην έναρξη.

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Νεολαίας Franziska Giffey είπε: “Στη Λειψία θα λειτουργήσουμε το γερμανικό γραφείο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Σήμερα, γίνεται πιο συγκεκριμένο και απτό: νέοι από την Ελλάδα έρχονται στη Λειψία για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης με νέους από τη Γερμανία. Με το σημερινό γεγονός ξεκινάμε ένα νέο διάλογο με νέους από τις δύο χώρες, ο οποίος εδραιώνεται και επεκτείνεται στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Χρειαζόμαστε τις ιδέες, τη δύναμη και τις φωνές αυτών των νέων για την Ευρώπη. Μια δημοκρατική, ειρηνική Ευρώπη δεν είναι αυτονόητη. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε σταθερά γι'αυτήν, όλοι μαζί”.

Επιπλέον, η υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Δήμαρχο της Λειψίας: “Σας ευχαριστώ πολύ που συμφωνήσατε με την πρότασή μου για τη σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Λειψία. Με τη δημιουργία αυτού του διεθνούς οργανισμού στην Ανατολική Γερμανία, θα ήθελα να δώσω ένα έναυσμα για την ευρωπαϊκή ιδέα και να ενισχύσω την ευρωπαϊκή σκέψη, ειδικά εδώ στην Ανατολική Γερμανία”.

Η υποστήριξη των φορέων θα συνεχιστεί.

Στις 11.10.2018 η Υπουργός Νεολαίας Γκίφεϊ ταξίδεψε στην Ελλάδα. Παρουσία του 'Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του ομολόγου του Frank-Walter Steinmeier, η γερμανίδα Υπουργός Νεολαίας και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Προετοιμάζοντας το Ίδρυμα Νεολαίας, το ειδικό πρόγραμμα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Νεολαίας για την εντατικοποίηση της γερμανοελληνικής ανταλλαγής νέων έχει ήδη υποστηρίξει μεγάλο αριθμό φορέων και στις δύο χώρες, οι οποίοι ήταν πολύ δραστήριοι και έδωσαν ζωή στις ανταλλαγές νέων. Στο μέλλον, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Νεολαίας θέλει να επεκτείνει και να ενισχύσει σημαντικά την υποστήριξή του στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Από τη γερμανική πλευρά προγραμματίζεται ένας αρχικός προϋπολογισμός τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η "Φιλοξενία" συμμετείχε στη συνάντηση της Λειψίας με μια δυναμική ομάδα νέων, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλες τις ελληνογερμανικές δράσεις και ανταλλαγές νέων των τελευταίων πέντε ετών, υποστηρίζοντας εξαρχής έμπρακτα την δημιουργία του Ελληγερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Σχετικοί σύνδεσμοι: https://www.ijab.de/…/ministerin-giffey-startet-deutsch-gr…/
και https://agorayouth.com/
#agoraleipzig #internationalheart