Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Stumbling Stones Kryoneri

"Ένα άτομο ξεχνιέται μόνο όταν ξεχαστεί το όνομά του" - Gunter Demning

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Γκύντερ Ντέμνιγκ ξεκίνησε το έργο "stumbling stones", το οποίο έχει ως στόχο να μνημονεύσει τη μοίρα των ανθρώπων που διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν, απελάθηκαν, εκδιώχθηκαν ή οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού.

Μια πέτρα παραπατήματος (τετράγωνες ορειχάλκινες πλάκες με στρογγυλεμένες γωνίες και άκρες) τοποθετείται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την τελευταία διεύθυνση επιλογής του θύματος και αναγράφει το όνομά του καθώς και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου.

Stumbling Stones Kryoneri

Περίπου 60.000 πέτρες τοποθετήθηκαν με τη βοήθεια του Gunter Demnig και των συνεργατών του σε περισσότερες από 1.200 πόλεις σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2016. Θεωρούνται το μεγαλύτερο αποκεντρωμένο μνημείο στον κόσμο.

Ο Δήμος Σικυωνίων σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου, την Ελληνική Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση FILOXENIA, το κέντρο νεολαίας Βερολίνου-Σπαντάου "Wildwuchs "και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου διοργάνωσαν μια μεγάλη τελετή στο Κρυονέρι Κορινθίας, κατά την οποία τοποθετήθηκαν επτά πέτρες-σκούπα στη μνήμη μιας σωζόμενης εβραϊκής οικογένειας. Η οικογένεια Kamhi κρύφτηκε προσωρινά στο χωριό κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φιλοξενήθηκε στο σπίτι μιας οικογένειας της περιοχής. Με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, η οικογένεια επέζησε του πολέμου και μετανάστευσε στο Ισραήλ.

Η Rivka Kamhi-Jakobi και η οικογένειά της, οι οικογένειες των Δικαίων των Εθνών Αθανασούλη και Δημόπουλου, οι συμμετέχοντες στην ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων "Μνήμες της Ευρώπης", ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Ραφτόπουλος, ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πολλοί ενδιαφερόμενοι χωριανοί συμμετείχαν στην ουσιαστική τελετή στο Αμφιθέατρο στις 22 Ιουλίου 2022. Συγκινητικές ομιλίες εκφώνησαν η Rivka και ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Benis Natan.

Η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο παρουσίασε μαζί με την εικονογράφο Χαρά Μαραντίδου και την εκδότρια Αλέξα Αποστολάκη το νέο της παιδικό βιβλίο "Οι δικοί μου άνθρωποι"("Οι δικοί μου άνθρωποι") το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της οικογένειας Καμχή.