Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Step-in” εκπαιδευτικό Σεμινάριο για ανταλλαγές νέων με πολλαπλασιαστές μαρτυρικών τόπων Ελλάδος

Τι ακριβώς;
Το “Step-in” είναι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που δημιουργήθηκε από την Οργάνωση Φιλοξενία, η οποία εδρεύει στο Κρυονέρι Κορινθίας. Επικεντρώνεται σε θέματα ανταλλαγής νέων και στοχεύει στην ενδυνάμωση τοπικών πολλαπλασιαστών ώστε να πραγματοποιήσουν δικές τους ιδέες.

Σε ποιον απευθύνεται;
Το σεμινάριο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για πολλαπλασιαστές από Μαρτυρικούς Τόπους της Ελλάδας.

Μα.. τι είναι οι Μαρτυρικοί Τόποι;
Μαρτυρικοί Τόποι είναι μέρη και κοινότητες μαρτυρίου, τόποι που υπέφεραν φρικτά από τις κτηνωδίες των ναζί κατά την γερμανική ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πότε έγινε;
Το σεμινάριο αποτελείται απο δύο σκέλη. Το πρώτο έχει ολοκληρωθεί στο Κρυονέρι Κορινθίας (12-15 Νοεμβρίου 2015) και το δεύτερο μέρος θα γίνει στο Λέχοβο, στην Δυτική Μακεδονία (17-20 Δεκεμβρίου 2015).

Και…
Μέχρι τώρα έντεκα άτομα από έξι Μαρτυρικούς Τόπους συμμετέχουν στο σεμινάριο και αναζητάν τρόπους να δυναμώσουν τις τόπικές τους κοινότητες και να αναπτύξουν δικές τους ανταλλαγές νέων.


Step-in στο Κρυονέρι - το πρώτο βήμα προς ανταλλαγές νέων για μαρτυρικούς τόπους

Η ΜΚΟ Φιλοξενία έχει μεγάλη εμπειρία στις ανταλλαγές νέων και σε προγράμματα εθελοντών, ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία πολιτών και σμίγει ανθρώπους από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Το γραφικό Κρυονέρι στην Πελοπόννησο είναι η έδρα της οργάνωσης από το 1995 που ιδρύθηκε. Μετά την πρόσκληση της Φιλοξενίας σε μια ερευνητική επίσκεψη με θέμα τους Μαρτυρικούς Τόπους, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο τον Δεκέμβρη 2014 και κατόπιν μιας σειράς συναντήσεων με εκπροσώπους Μαρτυρικών Τόπων, η Φιλοξενία απόφασισε να ανταποκριθεί στο αίτημα των Μαρτυρικών Κοινοτήτων και να προσφέρει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Με αυτόν τον σκοπό η Φιλοξενία  σχεδίασε το σεμινάριο, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του σεμιναρίου από το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" και δημιούργησε μια ομάδα τριών εισηγητών με διαφορετικές εξειδικεύσεις για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή γνώση και εμπειρία από όλη την Ευρώπη.


Το σεμινάριο αποτελείται από δύο σκέλη.  Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στα βασικά σημεία ενός προγράμματος ανταλλαγής νέων. Πώς διοργανώνεται η ανταλλαγή, πώς βρίσκεται χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής. Πέρα από τα βασικά, το σεμινάριο εμβαθύνει σε ασκήσεις και δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος και τρόπους προσέγγισης ομάδων νέων. Ο βιωματικός χαρακτήρας του σεμιναρίου δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν δική τους εμπειρία ως προς τις ανταλλαγές νέων, να συζητήσουν τις εμπειρίες αυτές και να σκεφτούν πώς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στις δικές τους κοινότητες. Μία από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα της Φιλοξενίας ήταν οι ηλικίες των συμμετεχόντων (από 19 έως 60). Αυτό το εικονικό εμπόδιο προσπελάστηκε εύκολα.


Το πρώτο σκέλος του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και περιείχε: βιωματικά εργαστήρια μέσω ομαδικών, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, βασικές γνώσεις για τις ανταλλαγές νέων, βασικές γνώσεις για χρηματοδοτήσεις και επισκέψεις σε τοπικές δομές που λειτουργούν ως τόποι έλξης για επισκέπτες αλλά και ντόπιους. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, η ομάδα ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και προϊόντα της τοπικής κοινωνίας και γνώρισε διαφορετικές δομές που δυναμώνουν την τοπική κοινωνία των πολιτών και την τοπική οικονομία.

 Εμπειρία και εποικοδομητική κριτική

Η αξιολόγηση του σεμιναρίου έγινε από τους συμμετέχοντες και η ανάλυση της αξιολόγησης από τους εισηγητές του σεμιναρίου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ποια ήταν τα δυνατά σημεία του σεμιναρίου και πού υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Τα κύρια ευρήματα είναι τα εξής:

  • Το σεμινάριο παρέχει μια καλή βάση γνώσεων για τις ανταλλαγές νέων
  • Οι εισηγητές ήταν επικοινωνιακοί και είχαν μεταδοτικότητα
  • Το σεμινάριο έπρεπε να είναι μεγαλύτερο (χρονικά)
  • Το σεμινάριο πρέπει να έχει και "Β΄ Μέρος" για να εμβαθύνονται οι γνώσεις
  • Το σεμινάριο θα έπρεπε να παρέχετε σε περισσότερους Μαρτυρικούς Τόπους
  • Η εύρεση συνεταίρων στο εξωτερικό χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης
  • Περισσότεροι τρόποι χρηματοδότησης πρέπει να συζητηθούν

Ακολουθώντας την εποικοδομητική κριτική των συμμετεχόντων, οι εισηγητές θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανταπεξέλθουν στις επιθυμίες της ομάδας στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου που θα γίνει τέλη Δεκεμβρίου 2015. Επίσης, οι εισηγητές ψάχνουν τρόπο να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους για να ενδυναμώσουν τους τραυματικούς τόπους και τις κοινότητες αυτών, μεταδίδοντας τις γνώσεις τους ώστε να αποκτήσουν εργαλεία αυτοβοήθειας οι τοπικοί πολλαπλασιαστές.


Η ομάδα της "Φιλοξενίας”

Η Φιλοξενία δημιούργησε μια ομάδα εισηγητών που αποτελείται από τους εξής:

Η Hana Sebestova, (ΜΑ Arts, διδασκαλία τέχνης/Youth Worker/Council of Europe's Human Rights Educator) (Κρυονέρι Κορινθίας) διαμένει στην Κόρινθο και έχει σπουδάσει στις Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Η Χάνα έχει ζήσει σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και έχει φέρει εις πέρας πολλές διεθνείς ανταλλαγές νέων τα τελευταία χρόνια.



Ο Πάνος Πούλος, (Dipl.-Pol., Youth Advisor, Project's coordinator) (Κρυονέρι) επέστρεψε στον τόπο γέννησής του μετά από πολυετείς σπουδές στο Βερολίνο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε ως πολιτικός επιστήμονας. Ο Πάνος απέκτησε τις πρώτες του εμπειρίες με ανταλλαγές νέων στην Γερμανία, γύρισε στην Ελλάδα το 1995 και είναι ιδρυτικό μέλος της Φιλοξενίας. Συγκεντρώνει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πάνω στις ανταλλαγές νεών.



Ο Χαράλαμπος-Μπάμπης Καρπουχτσής, (MA.-Pol., www.polisis.eu, πολιτικός σύμβουλος) (Βερολίνο) είναι Έλληνας πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βερολίνο. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Γερμανία και την Αγγλία και δουλεύει τα τελευταία τρία χρόνια ως εισηγητής σεμιναρίων με βασικό άξονα τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την πολιτική ζωή της Ευρώπης