Η κοιλάδα και η λίμνη της Στυμφαλίας βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική Πελοπόννησο, 70 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και περιβαλλόμενο από ψηλά βουνά, το μεγαλύτερο των οποίων είναι της Κυλλήνης. Το βουνό αυτό, είναι ένα φυσικό καταφύγιο και υπάρχει για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουν ακούσει αυτό το όνομα. Στην ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής σκότωσε τα τεράστια πουλιά Στυμφαλίδες Όρνιθες, που σκότωναν ζώα και ανθρώπους. Δίπλα στη λίμνη είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Στύμφαλος.
Αυτό το μέρος έζησε κατακτήσεις από τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Ρωμαίους, τους Φράγκους και αργότερα τους Τούρκους.
Στην εποχή μας, η σύγχρονη Στυμφαλία ανήκει στο νομό Κορινθίας, στον Δήμο Σικυωνίων και ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 5000 άτομα
Δυστυχώς, αυτή η περιοχή είναι αρκετά απομονωμένη και τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία της απειλούνται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μόλις πριν λίγα χρόνια, λόγω της συμμετοχής σε προγράμματα της ΕΕ για την ανάπτυξη, η λίμνη ανακηρύχθηκε περιοχή NATURA 2000, δηλώθηκε ως ένα φυσικό καταφύγιο και τέθηκε υπό προστασία.
Ως τοπική οργάνωση νέων ακτιβιστών ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 το Δημοτικό Συμβούλιου Νεολαίας Στυμφαλίας.
Το κυνήγι έχει απαγορευτεί και η αλιεία έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες με παράνομους ψαράδες. Δεν επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση σκηνών ούτε το άναμμα φωτιάς για πικ-νικ, τα οποία βλάπτουν τη χλωρίδα και την πανίδα.