Η Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Φιλοξενία" βρίσκεται στο μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κορινθίας, το Κρυονέρι. Οι 1.000 περίπου κάτοικοί του ζουν εδώ μόνιμα, χειμώνα - καλοκαίρι και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία.
Σταφύλια (σταφίδα & επιτραπέζια σουλτανίνα) και ελαιόλαδο είναι τα βασικά προϊόντα του χωριού, τα οποία καλλιεργούνται ανά τους αιώνες και κρατούν τον πληθυσμό σταθερά στις εστίες του.
Ένα ζωντανό χωριό λοιπόν, με πραγματική κοινωνική ζωή: τέσσερα καφενεία δυο εκ των οποίων λειτουργούν και σαν ψησταριές, διό ταβέρνεσ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο, αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, οπωροπωλείο, βενζινάδικο & ταχυδρομείο, κομμωτήριο είναι καθημερινά ανοιχτά και εξασφαλίζουν την απόλυτη αυτάρκεια κατοίκων και επισκεπτών σε είδη διατροφής.
Το Κρυονέρι είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κορινθίας Η παράδοση αφενός και η δυναμική πολιτιστική δημιουργία αφετέρου, κάνουν το χώρο ελκυστικό για ξένους επισκέπτες. Στο χωριό υπάρχει τα μεγάλη δραστηριότητα στον πολιτιστικό και νεολαιίστικο τομέα.
Ο κοινωνικός ιστός υποστηρίζεται από υποδομές όπως περιφερειακό ιατρείο, σχολικό κέντρο με 125 μαθητές (νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο & γυμνάσιο), παιδική χαρά στην πλατεία, κέντρα άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, μίνι-σόκερ), πολιτιστική λέσχη, κέντρο πληροφόρησης νέων, ανοιχτό αμφιθέατρο.
Κάτοικοι & επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το παραδοσιακό-περιβαλλοντικό μονοπάτι Κάτω Βρύσης & τα μονοπάτια πεζοπορίας - ορεινής ποδηλασίας μήκους 35 χλμ. γύρω από το Κρυονέρι.
Μπορούν να επισκεφθούν σπουδαία & άγνωστα τοπικά μνημεία & αξιοθέατα, όπως τον μυκηναϊκό ταφικό περίβολο της Παναγίας, το βυζαντινό μοναστήρι της Λέχωβας, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το Δρυοδάσος του Μουγκοστού.
Γεωγραφική Θέση
Το χωριό βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Κορινθίας και σε ίσες περίπου αποστάσεις από τη θάλασσα και τον ορεινό όγκο του νομού. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 740 μ. και με πανοραμική θέα στον Κορινθιακό και Σαρωνικό κόλπο. Ν.Δ. του χωριού υψώνεται το όρος Βέσιζα (1.207 μ.) που αποτελεί το φυσικό όριο προς το οροπέδιο της Στυμφαλίας. Από το βουνό αυτό πηγάζει ο ποταμός Ελισσών, ο οποίος διασχίζει το Κρυονέρι με την καταπράσινη κοιλάδα του πριν χυθεί στον Κορινθιακό Κόλπο, στο Κιάτο.
Κλίμα
Η περιοχή φημίζεται για το περίφημο υγιεινό της κλίμα και τον καθαρό αέρα. Στις δεκαετίες του '50 και του '60 αποτελούσε παραθεριστικό θέρετρο, την εποχή που η παραλία δεν βρισκόταν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, λόγω των κουνουπιών και της ελονοσίας. Μάλιστα την εποχή που η φυματίωση βρισκόταν σε έξαρση, πολλοί ασθενείς νοίκιαζαν δωμάτια σε οικογένειες του χωριού για την καλοκαιρινή περίοδο, επειδή ακριβώς το κλίμα ήταν άριστο. Μάλιστα λόγω του ότι οι κλίνες στα σπίτια δεν επαρκούσαν, πολλοί διέμεναν σε σκηνές στο δάσος, έξω από το μοναστήρι της Λέχωβας.
Γνωστό είναι επίσης το Κρυονέρι και για τον από ατμοσφαιρική και αστρονομική άποψη σπάνιο ουρανό του (θέση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου).
Ιστορία
Το χωριό κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων όπως καταμαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του οικισμού (μυκηναϊκό νεκροταφείο στη θέση "Παναγιά" με 10 θολωτούς τάφους σε 3 επίπεδα, ακριβώς δίπλα από το σημερινό νεκροταφείο), μυκηναϊκή ακρόπολη στη θέση Χάνι Κουτρουμπή, βαραθρώδες Σπήλαιο ύστερης νεολιθικής εποχής, Ασκληπιείο και βυζαντινό μοναστήρι στη θέση Λέχωβα, κλπ.
Ο πληθυσμός του έχει παραμένει επί αιώνες σταθερός, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα της εύφορης περιοχής να ζήσει τους κατοίκους της.
Κύριες καλλιέργειες
Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, ελαιόλαδο.