ESC long term project in the “Municipal Museum of the Kalavrytan Holocaust” (01.09.2022-31.08.2023)
Είμαι ο Ιωνάθαν, 19 ετών και από τον Σεπτέμβριο του 2022 εργάζομαι στο πρόγραμμα ESC "Δημοτικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων". Αυτό σημαίνει ότι βρίσκομαι εδώ εδώ και εννέα μήνες.
Η μικρή πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Αχαΐας στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου. Τον Δεκέμβριο του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πραγματοποίησαν την "Επιχείρηση Καλάβρυτα", κατά την οποία σκότωσαν μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού στην πόλη των Καλαβρύτων και σε όλα τα γύρω χωριά και μοναστήρια. Οι στρατιώτες έκαψαν επιπλέον όλα τα κτίρια στα χωριά και τα μοναστήρια. Αυτό το έγκλημα πολέμου και οι συνέπειές του είναι το κύριο θέμα του μουσείου.
Εργάζομαι από τις 9 έως τις 4, πέντε ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη έως Σάββατο, καθώς τα μουσεία είναι κλειστά τη Δευτέρα). Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν έρευνα για διάφορα έργα, ψηφιοποίηση ιστορικών εγγράφων, μικρές προσωρινές εργασίες γύρω από το μουσείο και, φυσικά, ξεναγήσεις σε ομάδες που επισκέπτονται το μουσείο. Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς για μένα, καθώς μπορώ να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Επίσης, ελπίζω να συμβάλλω στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των εκτελεσθέντων, ώστε να μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί σε αυτό το μέρος. Επιπλέον, βγάζω φωτογραφίες για το αρχείο όταν δεχόμαστε καλεσμένους, όπως πολιτικούς ή άλλους επίσημους επισκέπτες (π.χ. τον Δεκέμβριο επισκέφθηκε το μουσείο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος της Ελλάδας). Έχουμε κυρίως ελληνόφωνες και αγγλόφωνες ομάδες, αλλά και κάποιες γερμανικές ομάδες. Η δουλειά μου μου έχει δώσει μεγάλη χαρά και έχω γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Έπειτα, έχουμε και κάποια ειδικά προγράμματα που και που, για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, είχαμε στήσει μια περιοδεύουσα έκθεση για το θέμα του μουσείου στην Πάτρα. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαΐου, είχαμε ένα πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε συνεργασία με το Γεωπάρκο της UNESCO στα Καλάβρυτα, όπου τάξεις του δημοτικού σχολείου έζησαν πειράματα και έμαθαν για την κλιματική αλλαγή. Το απόγευμα της 18ης, πραγματοποιήσαμε ημερίδα για το θέμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που ήδη εμφανίζονται στα Καλάβρυτα.
Οι καλεσμένοι ήταν ειδικοί, όπως καθηγητές, άνθρωποι που εργάζονται για το Γεωπάρκο και επιστήμονες.
Η ίδια η πόλη είναι μάλλον μικρή και βρίσκεται μέσα σε μια πολύ αγροτική, ορεινή περιοχή, γεγονός που αποδείχθηκε πρόκληση τις πρώτες ημέρες, αλλά γρήγορα συνήθισα τη ζωή εδώ. Οι ντόπιοι είναι πολύ ευγενικοί και φιλικοί και γνωρίζω πολλούς ανθρώπους στην πόλη. Για παράδειγμα, πέρασα τις ημέρες του Πάσχα με
την οικογένεια ενός συναδέλφου μου στην Πάτρα και έτυχα πολύ φιλόξενης υποδοχής. Τους πρώτους έξι μήνες, υπήρχαν επίσης άλλοι δύο εθελοντές εδώ, που εργάζονταν για το Γεωπάρκο, με τους οποίους έκανα πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία,εξερεύνηση των καταστημάτων της πόλης και βόλτες για καφέδες και φαγητό. Το τοπίο είναι πολύ πανοραμικό, οπότε η πεζοπορία στα βουνά ήταν πολύ διασκεδαστική, εκτός από τα άγρια σκυλιά που συναντήσαμε περισσότερες από μία φορές. Το πρόγραμμα των άλλων εθελοντών ήταν σε 6μηνη βάση, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε παύση, καθώς ο οργανισμός το αλλάζει σε ετήσιο διάστημα. Αλλά με το καλοκαίρι που έρχεται, το να είσαι ο μοναδικός εθελοντής στην πόλη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το φανταζόμουν πριν. Έχω κάνει και κάποια ταξίδια στη χώρα και έχω πάει πολλές φορές στην Αθήνα, έχω περάσει μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και σε λίγες εβδομάδες θα πάω στην Κρήτη. Είμαι ενθουσιασμένη για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου μου εδώ και ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να μάθω και να εξελιχθώ σε αυτό το έργο.
Συντονισμός από τη FILOXENIA, Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση
Γράφτηκε από τον εθελοντή Jonathan Drewes από τη Γερμανία.
Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού "ΙΝΕΔΙΒΙΜ"