Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ASF Θερινή κατασκήνωση (25.06.-07.07.2024 στο Κρυονέρι)

¨Θυμόμαστε πράξεις θάρρους¨ - Θερινή κατασκήνωση στο Κρυονέρι 

Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, 25 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν για να αποκαλύψουν και να συντηρήσουν ιστορικά μονοπάτια γύρω από το Κρυονέρι, διασφαλίζοντας ότι η πρόσβαση σε σημαντικούς ιστορικούς τόπους θα παραμείνει ανοιχτή. Αυτή η πρακτική εργασία προώθησε τη συνεργασία και τη βαθύτερη εκτίμηση της τοπικής ιστορίας, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να συνδεθούν με το παρελθόν με ουσιαστικό τρόπο.

Στο γαλήνιο ορεινό χωριό Κρυονέρι, στην Ελλάδα, μια αξιοσημείωτη ιστορία γενναιότητας και αλληλεγγύης εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια των σκοτεινών ημερών της γερμανικής κατοχής. Οι κάτοικοι του χωριού, καθοδηγούμενοι από ένα ακλόνητο αίσθημα ανθρωπιάς, φιλοξένησαν την επταμελή οικογένεια Κάμχι, μια εβραϊκή οικογένεια, στα σπίτια τους και σε μια μικρή σπηλιά στα γύρω βουνά. Αυτή η πράξη εξαιρετικού θάρρους, που συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, ήταν καθοριστική για την επιβίωση της οικογένειας αυτής. Οι ενέργειες των χωρικών ήταν γεμάτες κινδύνους- η αποκάλυψη θα οδηγούσε στην καταστροφή του Κρυονερίου και στη σφαγή των κατοίκων του.

Το 2018, δύο οικογένειες από το Κρυονέρι τιμήθηκαν με τον τίτλο «Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών» για τις ηρωικές τους πράξεις. Η αναγνώριση αυτή υπογράμμισε το βαθύ αντίκτυπο της γενναιότητάς τους και τη σημασία της ανάμνησης τέτοιων πράξεων πολιτικού θάρρους.

Η θερινή κατασκήνωση στο Κρυονέρι λειτούργησε ως ζωντανός φόρος τιμής σε αυτή την ιστορία. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν ένα ταξίδι ανακάλυψης, συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής και αποκάλυψαν ιστορικές τοποθεσίες, όπως το πρώην κρησφύγετο στα βουνά. Άνοιξαν μονοπάτια προς αυτές τις σημαντικές τοποθεσίες, διασφαλίζοντας ότι η μνήμη των εβραϊκών διώξεων και της αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής παρέμεινε ζωντανή σε τοπικό επίπεδο.

Πέρα από τη σωματική εργασία, οι συμμετέχοντες εντρύφησαν στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και στη μνήμη. Διερεύνησαν τις σύγχρονες μορφές δραστηριοποίησης κατά του αντισημιτισμού και προβληματίστηκαν για τον δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Οι ιστορίες και οι μαρτυρίες από το Κρυονέρι παρείχαν ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς η αλληλεγγύη μπορεί να προστατεύσει ζωές, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τις δικές τους ενέργειες μπροστά στις αντιξοότητες.

Η θερινή κατασκήνωση υποστήριξε επίσης το συνεχιζόμενο έργο μνήμης στο Κρυονέρι και την περιοχή της Κορινθίας. Αυτό περιελάμβανε τη διατήρηση της τοπικής τοπογραφίας, όπως τα μονοπάτια πεζοπορίας και τα μονοπάτια μνήμης, και την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και τα επακόλουθά της, ιδίως την ιστορία των εβραϊκών διώξεων και τον αντίκτυπό της στη σημερινή εβραϊκή ζωή.

Τιμώντας τους απογόνους όσων επλήγησαν και προωθώντας τις ευρωπαϊκές ανταλλαγές και την κατανόηση, η θερινή κατασκήνωση ενίσχυσε τους δεσμούς εντός της Ευρώπης. Στόχος τους ήταν να οικοδομήσουν βιώσιμες σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών και να ευαισθητοποιήσουν για τις σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή εναντίον του.

Μέσω αυτών των προσπαθειών, η θερινή κατασκήνωση στο Κρυονέρι όχι μόνο διατήρησε τη μνήμη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος, αλλά και προώθησε μια κουλτούρα μνήμης και αλληλεγγύης που ήταν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Η καλοκαιρινή κατασκήνωση χρηματοδοτήθηκε από το CERV. Το πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV) της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, έργα για θέματα ισότητας, συμμετοχής και πρόληψης της βίας.