“EVS” ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ

Αν είσαι 18-30 χρονών και θέλεις να ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία, να μάθεις περισσότερα για άλλες κουλτούρες, πολιτισμούς, γλώσσες, τρόπους ζωής και εργασίας, αλλά και περισσότερα για τον ίδιο σου τον εαυτό ποιες είναι οι κλίσεις σου, τα ταλέντα σου, οι δυνατότητες σου, ακόμη το σκέφτεσαι; Απλά γίνε εθελοντής!


Στη δική μου περίπτωση το EVS (European voluntary service) ήρθε από εκεί που δεν το περίμενα και εδώ ταιριάζει η φράση «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Ενημερώθηκα για το πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής στο εξωτερικό μεσώ ενός NGO (non government organization) "Φιλοξενία" και καθώς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον είπα «γιατί όχι, τι έχω να χάσω αν δοκιμάσω!» και τώρα είμαι περισσότερο από χαρούμενη για την επιλογή μου.


Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι ήδη στη μέση του προγράμματος μου, έχω κάνει ήδη έξι μήνες εθελοντισμού και νοιώθω ότι αυτή η εμπειρία με έχει ήδη αλλάξει πολύ σαν άνθρωπο. Η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι εθελοντής είναι να απολανβάνεις αυτό που κάνεις και να είσαι πάντα ανοιχτός/ή για καινούργια γνώση! Είναι απίστευτο να δουλεύεις στον τομέα που σε ενδιαφέρει, επειδή σου αρέσει και νοιώθεις καλά μέσα από αυτό και όχι επειδή πρέπει για οικονομικούς ή άλλους  λόγους! Έδω είναι και η μεγάλη διαφορά του να είσαι εργαζόμενος από το να είσαι εθελοντής! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαλέξεις το κατάλληλο πράγραμμα για σένα που να συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις σου και θα σου ανοίξεις δρόμους για δημιουργίες!


Το EVS μου πραγματοποιείται στην Πορτογαλία σε μια σχετικά μικρή αλλά πανέμορφη πόλη στα νότια της χώρας, το Amarante, στο κέντρο νέων Casa da Juventude! Το πρόγραμμά μου είναι ποικίλο και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είμαι πολύ ικανοποιημένη, γιατί έχω την ευκαιρία να μάθω πολλά καινούργια πράγματα σε διάφορους τομείς και να κερδίσω σήμαντική εργασιακή εμπείρια που χωρίς αμφισβήτηση θα με βοηθήσει πολύ στο μέλλον. Όχι μόνο έχω βελτιώσει τον εαυτό μου σε επίπεδο επικοινωνίας, μαθαίνοντας μια καινούργια γλώσσα, αλλά και βελτιώνοντας την Αγγλική σε σημαντικό βαθμό, αλλά επίσης έμαθα να εργάζομαι και να ζω σε καθημερινή βάση ομαδικά, να ακούω και να υπολογίζω τους άλλους και κάθε μέρα συνειδητοποιώ ότι είμαι ευτυχισμένη ως μέλος αυτής της  μεγάλης οικογένειας (11 εθελοντές συνολικά) και ότι όταν είμαστε δεμένοι μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα όλοι μαζί!


MY TEAM!!!
Αλλά τι κάνω στην πραγματικότητα εδώ; Σίγουρα πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμουν! Πρώτα από όλα δουλεύω στο κέντρο νέων Casa de Juventude, βοηθώντας στη οργάνωση διάφορων πρότζεκτ, προετοιμάζοντας την εργασία μου στους οργανισμούς και γενικότερα υποστηρίζοντας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εκδήλωση πραγματοποιείται. Επίσης, όλοι οι εθελοντές έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στη πολιτιστική ατζέντα του κέντρου νέων με μαθήματα γλώσσας, χωρού, μουσικής, ζωγραφικής κλπ, και έτσι αποφάσισα να κάνω μαθήματα χορού.
Ωστόσο η σημαντικότερη απασχόληση μου  είναι η εργασία μου σε τοπικούς οργανισμούς με ηλικιωμένους, όπου περνάμε χρόνο και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί τους ( γυμναστική, κατασκευές, εκδηλώσεις κλπ) , με άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου έχω επιλέξει τον τομέα της εκπαίδευσης και επίσης παραδίδω βασικά  μαθήματα Αγγλικής γλώσσας στους μαθητές που ενδιαφέρονται και με παιδιά σε ένα σχολείο και ένα ορφανοτροφείο. Τέλος, υποστηρίζουμε επίσης και κάποιους βιολογικούς παραγωγούς της περιοχής. Και φυσικά είναι πολύ περισσότερα πράγματα που για να τα ζήσεις, πρέπει να δοκιμάσεις! Γιατί ο εθελοντισμός είναι μια μοναδική εμπειρία, ένας συνδυασμός προσφοράς και ανταπόδωσης, γνώσης και ανακάλυψης, ένα ταξίδι γεμάτο καινούργιους ανθρώπους και κανούργια μέρη, μια εμπειρία ζωής!