“Μουσική χωρίς σύνορα” στο Κρυονέρι

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ευρωπαϊκή μουσική συνάντηση νέων στο Κρυονέρι Κορινθίας, με τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Κρυονερίου, την Παρασκευή, 5/7/2013.

Η εκδήλωση άνοιξε την αυλαία της Πολιτιστικής Εβδομάδας Κρυονερίου 2013. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και οι Σύλλογοι Γονέων Δημοτικού και Γυμνασίου Κρυονερίου ήταν αρωγοί στη εκδήλωση αυτή.

Οι νέοι μουσικοί από την Ιταλία, τη Σλοβακία τη Φινλανδία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και νέοι μετανάστες από την Αφρική και Λατινική Αμερική, παρουσίασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα, ενθουσιάζοντας το κοινό όλων των ηλικιών, το οποίο συμμετείχε ενεργά και απόλαυσε την παράσταση, με ευρωπαϊκούς παραδοσιακούς και μοντέρνους ήχους και αφρικάνικα ταμπούρλα. Το πολύγλωσσο μουσικό πρόγραμμα παρήχθη κατά τη διάρκεια της 9-ήμερης ανταλλαγής νέων με τίτλο “Μουσική χωρίς σύνορα”.

Η συνάντηση διοργανώθηκε στο Κρυονέρι στο διάστημα 28.6. - 6.7.2013 με ευθύνη της ΜΚΟ “Φιλοξενία”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” και υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το θέμα της ήταν η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η εξάλειψη των στερεοτύπων για άλλους λαούς και η κοινωνική ένταξη των νέων διαμέσου της μουσικής.

Πέραν του διαδραστικού μουσικού εργαστηρίου οι ομάδες επισκέφθηκαν το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Πολιτιστικού Ιδρύματων Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο και το θέατρο Αρχαίας Σικυώνας, την Ακροκόρινθο, την Διώρυγα της Κορίνθου και την όμορφη παραλία του Κιάτου.

Η επαφή με την τοπική κοινωνία ήταν πολύ ουσιαστική. Η νεολαία του Κρυονερίου και του Κιάτου συμμετείχε ενεργά και αγκάλιασε τους φιλοξενούμενους.

Η εμπειρία αυτή έβαλε τις βάσεις για περαιτέρω μουσικές συναντήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.