Τα Καλάβρυτα είναι ένα από τα μέρη που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας μεταξύ 1941 και 1944. Η τραγωδία του χωριού συνέβη όταν το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου 1943 όλοι οι κάτοικοι διατάχθηκαν να συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Σχολείο. Αφού διαχωρίστηκαν από τις γυναίκες και τα παιδιά, οι άνδρες οδηγήθηκαν στη συνέχεια στην κορυφή του λόφου του Καππή όπου εκτελέστηκαν 465 από αυτούς αφήνοντας μόνο 13 επιζώντες. Η σφαγή αυτή κηρύχθηκε ως «εξιλέωση» για την εκτέλεση 78 Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ αν και τα Καλάβρυτα δεν είχαν ποτέ αντάρτες. Μετά τον πόλεμο, τα Καλάβρυτα άργησαν πολύ να ανοικοδομηθούν και η μνήμη της 13ης Δεκεμβρίου 1943 παρέμεινε ξύπνια. Γι' αυτό αποφασίστηκε να μετατραπεί το πρώην Δημοτικό Σχολείο στο οποίο κρατούνταν όμηροι γυναίκες και παιδιά σε μουσείο για την Κατοχή γενικότερα αλλά και για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Το μουσείο αυτό άνοιξε το 2005 και έκτοτε παρέχει πληροφορίες για διάφορες οπτικές γωνίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όπως αυτές των Γερμανών, των Παρτιζάνων και των Καλαβρυτινών.
Από το 2021, Γερμανοί εθελοντές της ASF υπηρετούν εδώ με το έργο τους να είναι ποικίλο και να προσεγγίζουν την ιστορία των Καλαβρύτων από πολλές πλευρές. Όσον αφορά εμένα, τον Johannes Lücke, που βρίσκομαι εδώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 η εργασία μου αφορά κυρίως την εργασία σε διάφορα αρχεία, τόσο γερμανικά όσο και ελληνικά, τα οποία έδιναν όλες ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες για τα γεγονότα στα Καλάβρυτα. Επιπλέον, μου ανατέθηκε το μακροχρόνιο έργο της μετάφρασης τμημάτων της ιστοσελίδας του Μουσείου που αφορούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές μαρτυρικές πόλεις και χωριά και ήταν διαθέσιμα μόνο στα ελληνικά. Μέσω της δικής μου δουλειάς θα είναι σύντομα αναγνώσιμα στα αγγλικά και στα γερμανικά. Κάθε φορά που το Μουσείο συμμετείχε σε εκδηλώσεις, όπως η Τελετή Μνήμης στις 13 Δεκεμβρίου 2023 ή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Απριλίου 2024, συμμετείχα φυσικά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή τους. Ιδιαίτερη χαρά για μένα ήταν πάντα οι ημέρες κατά τις οποίες μπορούσα να ξεναγήσω άτομα ή ομάδες στο μουσείο, καθώς αυτό μου παρείχε περισσότερη επαφή με άλλους ανθρώπους και μου έδωσε την ευκαιρία να μοιραστώ όσα έμαθα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στα Καλάβρυτα.
Εύχομαι να έδωσα μια επαρκή εικόνα για το τι είναι, τι ήταν και τι θα προκύψει για τους εθελοντές στα Καλάβρυτα, ένα χωριό όπου η ιστορία γίνεται χειροπιαστή.
Οργάνωση αποστολής: ASF (Aktion Sühnezeichen Friedensdienste e.V.)
Οργάνωση υποδοχής: Filoxenia, Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση
Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση