Skip to main content

The Annual Youth Encounter of the German Bundestag, Europeans for peace

Η Ανδρομάχη Πούλου, απόφοιτος των ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, συμμετείχε στη φετινή συνάντηση νέων της γερμανικής Βουλής με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού και μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες της:

"Πώς δίνεις την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την ιστορία με πρακτικό τρόπο; Του/της δίνεις την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια διεθνή ανταλλαγή νέων, η οποία έχει ακριβώς αυτή την εστίαση. Αυτή η ευκαιρία δόθηκε και σε μένα και έτσι, χάρη στο Ίδρυμα EVZ, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση νέων της γερμανικής Βουλής μεταξύ 23 και 29 Ιανουαρίου 2020 στο Βερολίνο και το Άουσβιτς με αφορμή την ώρα μνήμης της γερμανικής Βουλής για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού.

Αυτές οι 6 ημέρες περιλάμβαναν μια πολύ εντατική και απαιτητική ενασχόληση με τη ναζιστική εποχή, αλλά αυτή τη φορά όχι από μακριά και μέσα από επιστημονικά και πραγματολογικά βιβλία, αλλά απευθείας στον τόπο του εγκλήματος και σε σχέση με ανθρώπους που βίωσαν προσωπικά αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι ημέρες μεταξύ 24ης και 28ης Ιανουαρίου ήταν πολύ πλούσιες για εμάς τους 60 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ισραήλ, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ελλάδα), καθώς μας επετράπη να τις περάσουμε στο Oświęcim/Auschwitz. Με δύο ξεναγήσεις στα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς Ι (κεντρικό στρατόπεδο) και Άουσβιτς ΙΙ (Μπιρκενάου) ξεκίνησε η συζήτηση για μια πολύ σκοτεινή εποχή. Κάθε βράδυ ο προβληματισμός σε ομάδες εργασίας επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα πρέπει να είναι γνωστά σε όλους τους νέους και τις νέες. Αυτό αντικατοπτρίστηκε σαφώς και στις δύο συνομιλίες μας με τους σύγχρονους μάρτυρες με την κ. Lidia Skibicka-Maksymowicz και την κ. Walentyna Ignaszewska-Nikodem.

Στις 27 Ιανουαρίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς στο Άουσβιτς ΙΙ (Μπιρκενάου), όπου η σημασία της μνήμης και της ανάμνησης υποστηρίχθηκε από ομιλίες επιζώντων (Batsheva Dagan, Elza Baker, Marian Tuski και Stanislaw Zalewski).

Επίσης, στις 29 Ιανουαρίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στην ώρα μνήμης στην αίθουσα ολομέλειας του κτιρίου του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και στη συνέχεια σε μια συζήτηση με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Δρ. Wolfgang Schäuble, τον Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier (Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας) και τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Reuven Ruvi Rivlin - ראובן רובי ריבלין και να θέσουμε τα δικά μας ερωτήματα όπως "Τι κάνει σήμερα η Γερμανία για να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό, τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και άλλες μορφές ρατσισμού;".

Το κίνητρό μου να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση βασίστηκε στο ενδιαφέρον μου να μάθω περισσότερα για την ιστορία και τα μυστικά μιας πολύ δύσκολης εποχής, προκειμένου να διευρύνω τις γνώσεις μου, κάτι που σίγουρα κατάφερα. Ήρθα επίσης αντιμέτωπη με το θέμα "εργασία μνήμης", το οποίο θα με συνοδεύει στα μελλοντικά μου σχέδια.

Τέτοια έργα προσφέρουν μια μοναδική σύνδεση όχι μόνο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, αλλά και μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε την ιστορία μας, η οποία γράφτηκε από εμάς τους ανθρώπους, για να μην επαναληφθεί".

Η γερμανική Μπούντεσταγκ αναφέρει για τη Συνάντηση σε ένα σύντομο κλιπ: https://dbtg.tv/cvid/7424522.