Από τις 9 έως τις 23 Ιουνίου 2024, το γραφικό χωριό Κρυονέρι, που βρίσκεται στα βουνά της Ελλάδας, έγινε κόμβος πολιτιστικών ανταλλαγών και ιστορικής εξερεύνησης. Έντεκα συμμετέχοντες από την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν για ένα πρόγραμμα Erasmus+ με στόχο την αποκάλυψη και τη διατήρηση των ιστορικών μονοπατιών που διασχίζουν αυτή την αρχαία περιοχή.
Το έργο έφερε σε επαφή μια διαφορετική ομάδα νέων ανθρώπων, τους οποίους ένωνε το κοινό πάθος για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική προσφορά. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, εργάστηκαν μαζί από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ., εντοπίζοντας και αποκαθιστώντας τα ιστορικά μονοπάτια γύρω από το Κρυονέρι. Αυτά τα μονοπάτια έχουν βαθιά σημασία για την τοπική κληρονομιά και οι συμμετέχοντες ήταν ενθουσιασμένοι που τα έκαναν και πάλι προσβάσιμα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες.
Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ήταν ελεύθερα, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες στην ομάδα να εντρυφήσει στον ελληνικό πολιτισμό και στα εκπληκτικά τοπία της περιοχής. Απόλαυσαν εκδρομές σε μια κοντινή παραλία, όπου χαλάρωσαν. Μια εκδρομή στην Αθήνα προσέφερε την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα εμβληματικά αξιοθέατα της αρχαίας πόλης, όπως η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. Μια επίσκεψη στην Κόρινθο, με την πλούσια ιστορία της και το εντυπωσιακό κανάλι της, παρείχε περαιτέρω πληροφορίες για το παρελθόν της Ελλάδας.
Η εμπειρία εμπλουτίστηκε με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, τα οποία βοήθησαν τους συμμετέχοντες να προσανατολιστούν στο νέο τους περιβάλλον και να εμπλακούν βαθύτερα με την τοπική κοινότητα.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματος ήταν μια πολιτιστική βραδιά όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις παραδόσεις, τη μουσική και το φαγητό της χώρας τους. Μέσω αυτών των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες όχι μόνο μοιράστηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και καλλιέργησαν μια βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση για το υπόβαθρο του άλλου.
Καθώς το πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, οι συμμετέχοντες αναλογίστηκαν την εμπειρία τους στο Κρυονέρι. Δεν είχαν συμβάλει μόνο στη διατήρηση της τοπικής ιστορίας, αλλά είχαν επίσης δημιουργήσει μόνιμες φιλίες πέρα από τα σύνορα. Το έργο άφησε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, ενώ τα αποκαταστημένα μονοπάτια αναμένεται να ενισχύσουν τον οικοτουρισμό στην περιοχή.
Το πρόγραμμα Erasmus+ στο Κρυονέρι ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή εθελοντική προσπάθεια- ήταν ένα ταξίδι πολιτιστικής ανταλλαγής, προσωπικής ανάπτυξης και συλλογικών επιτευγμάτων. Για αυτούς τους έντεκα νέους, οι αναμνήσεις από την εργασία κάτω από τον ελληνικό ήλιο, την εξερεύνηση αρχαίων ερειπίων και την ανταλλαγή των πολιτισμών τους θα παραμείνουν πολύτιμες εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια.