You are here

Επερώτηση στη Βουλή για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και η καθυστέρηση υπογραφής από την Ελληνική και Γερμανική Κυβέρνηση για την δημιουργία του και τη λειτουργία του έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου.

Δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τις καθυστερήσεις από τις δύο Κυβερνήσεις, που παρότι έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια διαβουλεύσεων, δεν έχουν καταλήξει στη δημιουργία του Διεθνούς Ιδρύματος. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Μανιάτης ρωτάει συγκεκριμένα τον κο Γαβρόγλου ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες οι άμεσες ενέργειες, ως προς την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε χθες Τρίτη 8 Μαίου 2018 στη Βουλή, αναφέρονται τα παρακάτω: ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου Θέμα: «Καθυστερήσεις στην ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» Κύριε Υπουργέ, ήδη από το έτος 2014 βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, στα πρότυπα των ήδη υφιστάμενων αντίστοιχων Ιδρυμάτων, του Γαλλογερμανικού και Γερμανοπολωνικού.

Μετά από πληθώρα διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων και από τις δύο χώρες, υπεγράφη εν τέλει διακρατική συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι μέσα στο έτος 2018, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και το Ίδρυμα να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019. Η ίδρυση μιας θεσμοθετημένης οργάνωσης, όπως αυτή του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, θα αναδείξει και θα ενθαρρύνει όχι μόνο την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και το γεγονός ότι Ελλάδα και Γερμανία υποστηρίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας τους κι επιθυμούν να ενισχύσουν τον δρόμο του διαλόγου, της συνάντησης και της ανταλλαγής, παραμένοντας πιστές στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Ωστόσο, παρότι πρόκειται για μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της επαφής των νέων Ελλήνων και Γερμανών, την ουσιαστική γνωριμία τους και την ευκολότερη πρόσβασή τους αντίστοιχα στις δύο χώρες, με απώτερο σκοπό και την εξάλειψη των στερεοτύπων που, δυστυχώς, υπάρχουν στη σκέψη των νέων, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανεπαρκής απέναντι στις ανάγκες της νέας γενιάς. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής έχει αδρανήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον καθίσταται προφανές, ότι με τη νέα Γερμανική Κυβέρνηση και με άπρακτη παρέλευση και του τρέχοντος έτους, η υλοποίηση του Ιδρύματος Νεολαίας κινδυνεύει να ακυρωθεί. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και ποιες οι άμεσες ενέργειές σας ως προς την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας; Ο Ερωτών Βουλευτής Γιάννης Μανιάτης Αθήνα, 8.5.2018