Ταξίδι στον χρόνο, 1943.

Ταξίδι στον χρόνο. 1943. Η Ρίφκα, ένα εξάχρονο κορίτσι από το Βόλο Θεσσαλίας, βρίσκει καταφύγιο σε μια σπηλιά, κοντά στο χωριό Κρυονέρι. Το κορίτσι πρέπει να κρυφτεί από τους Ναζί και οι Έλληνες αντάρτες τη βοηθούν. Μεταξύ τον Οκτώβριο 1943 και τον Οκτώβριο 1944 κρύβεται σε ένα σπίτι και σε μια σπηλιά. Οι χωρικοί τη φυγαδεύουν μαζί με άλλους όποτε τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν στην περιοχή. Μετά το τέλος της κατοχής από τους Ναζί, το κορίτσι εγκαθίσταται με την έλληνο-εβραϊκή οικογένεια της στο Ισραήλ.
74 χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, η Ρίφκα επιστρέφει, μαζί με 70 συγγενείς, παιδιά, εγγόνια και φίλους από το Ισραήλ, για να τους δείξει αυτό το τόπο. Τα παιδιά της Ρίφκα είχαν εκφράσει την επιθυμία, να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της οικογένειας. Έψαξαν να βρουν το ελληνικό χωριό κοντά στην Κόρινθο και τον Ιούνιο 2017 ξεκίνησαν για το ταξίδι. Η οικογένεια είχε ήδη αποφασίσει ότι είχε φτάσει η στιγμή να ανταποδώσουν κάτι στους κατοίκους του χωριού: μαζί με τις τοπικές αρχές φρόντισαν για την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του χωριού προκειμένου να λειτουργήσει ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Μια χειρονομία ευγνωμοσύνης.
"Οι ομάδες των νέων διασφάλισαν την πρόσβαση προς την σπηλιά"
Για να μπορέσει η Ρίφκα να δείξει στην οικογένειά της το καταφύγιό της, την σπηλιά, χρειάστηκε να καθαριστεί το μονοπάτι που οδηγούσε σ’ αυτήν από το χωριό, μέσα από το δάσος, από την πυκνή βλάστηση. Νέοι από την Ελλάδα και την Γερμανία, που αντάμωσαν στη συνάντηση του συλλόγου Lucky Luke από τη Βόννη-Μπούσντορφ και τη Φιλοξενία από το Κρυονέρι, φρόντισαν για την πρόσβαση από το μονοπάτι. Με περίσσεια ενέργεια, οι νέοι από Γερμανία και Ελλάδα, κατασκεύασαν ένα ψηφιδωτό στον εξωτερικό τοίχο του πολιτιστικού κέντρου του χωριού.

Ταξίδι στον χρόνο. 1943.