Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσης κατά του Ρατσισμού, 17-25 Μαρτίου 2012

Στις 22 Μαρτίου 2012, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσης κατά του Ρατσισμού, μια ομάδα νέων του φορέα μας, μαζί με άλλους συμμετέχοντες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Λετονία, Γαλλία) και υπηρετούν στην Κορινθία στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Πρόγραμμα κατάρτισης “Leonardo da Vinci” και το Πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους”, συμμετείχαν στη “Δράση δρόμου κατά του ρατσισμού και για την πολυμορφία των αξιών”, η οποία έγινε στους δρόμους της πόλης του Κιάτου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής οργάνωσης “United” με τίτλο “Ανοίξτε το μυαλό σας”, οι νέοι θέλησαν να επισημάνουν την αναγκαιότητα του αντιρατσισμού στην κοινωνία και να υπενθυμίσουν, ότι ζούμε σε έναν κόσμο ανοιχτό, όπου δεν υπάρχει χώρος για κανενός είδους διάκριση.

Η δράση δρόμου περιελάμβανε «Δωρεάν αγκαλιές», τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους διερχόμενους, γκράφιτι στο δρόμο ως ορατό τρόπο έκφρασης των νέων. Οι δράσεις αυτές στόχευαν στην ενεργή συμμετοχή και στο διάλογο με την τοπική κοινωνία για να πουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους σχετικά με θέματα κοινωνικών διακρίσεων και να γνωστοποιήσουν τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νέοι περιέγραψαν με δικά τους λόγια τη δράση ως εξής: “Ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός τις περισσότερες φορές και είμαστε αρκετά σίγουροι, ότι αυτό το είδος της εμπειρίας θα μπορούσε να βοηθήσει και να κάνει κάθε άτομο καλύτερο”.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έγινε επίσης εργαστήριο νέων με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι συνέβαλαν με τις ζωγραφιές τους στο θέμα «Ενωμένος κόσμος-Αγάπη για όλους".

Επιπλέον οι νέοι συμμετείχαν στην ημερίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συζητήσεις για το θέμα και στη δημιουργία του ερωτηματολογίου για τη δράση δρόμου.

Οι δραστηριότητες διοργανώθηκαν από το Κορινθιακό Δίκτυο Κέντρων Νέων.