Ευρωπαϊκή συνάντηση νέων με θέμα την Αστρονομία στο Κρυονέρι Κορινθίας

Σαν "Cosmic Youth" τιτλοφορείται μια ανταλλαγή νέων με θέμα την Αστρονομία και τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της φωτορύπανσης και τη δημιουργία ενός πλανητικού πάρκου.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πογράμματος "Νέα Γενιά σε Δράση" διαμέσου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, 20 νέοι ηλικίας 16-19 ετών από Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Σλοβακία (Kosice), και Σλοβενία (Ptuj), από φορείς-μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Νέων ENYC, συναντιούνται στο Κρυονέρι Κορινθίας στην περίοδο 11.-19.9.2012, με επίκεντρο το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Θα τους δoθεί η ευκαιρία να ανακαλύψουν το σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε και του οποίου αποτελούμε ένα απειροελάχιστο μέρος. Και μέσα από την ασύληπτη απόσταση διείσδυσης ενός τηλεσκοπίου στο διάστημα, θα συνειδητοποιήσουν το μέγεθος "αυτού του κόσμου του μικρού και του μεγάλου", ο οποίος όμως απειλείται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οι νέοι θα βιώσουν από κοντά την συμβολή μιας αρχαίας Ελληνικής επιστήμης, της Αστρονομίας, στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιστήμη και ζωή.

Η Ανταλλαγή Νέων πραγματοποιείται σε ένα πανέμορφο τοπίο της ημιορεινής Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Οι ομάδες φιλοξενούνται στον Αγροτουριστικό Ξενώνα "Ελισσών", ο οποίος διαθέτει εξαιρετικές εγκαταστάσεις στέγασης, διατροφής & χώρων σεμιναρίων.

Ειδικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στην περιοχή γύρω από το Κρυονέρι, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κρυονερίου, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας Κορινθίας, τους τοπικούς φορείς και το Δήμο Σικυωνίων.

Οι ομάδες, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή κ. Κανάρη Τσίγκανου, θα επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, το οποίο διαθέτει το 2ο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα (1,2 μ. διαμέτρος). Όταν μάλιστα χτίστηκε το 1972, ήταν το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Εκεί θα ξεναγηθούν από τον τεχνικό προϊστάμενο κ. Γιώργο Δήμου.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, όπου την Κυριακή, 16.9.12 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της φυσικού-αστρονόμου Δρ. κ. Μαργαρίτας Μεταξά, εκπροσώπου της Διεθνούς Εταιρίας για τον Σκοτεινό Ουρανό (International Dark Sky Association) με θέμα την φωτορύπανση και θα ξεναγηθούν από τον Αστρονόμο κ. Τάσο Δαπέργολα, κάνοντας παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη (1902), καθώς και μετρήσεις στο λόφο της Πνύκας.

Η "Φιλοξενία" συνεργάζεται με το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, οργανώνοντας επισκέψεις διακρατικών ομάδων και σχολείων στο χώρο του. Έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πολλές εκδηλώσεις στο χώρο του Αστεροσκοπείου, στο πλαίσιο των Ανοιχτών Θυρών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Κρυονερίου και με άλλους τοπικούς τοπικούς και περιφερειακούς φορείς (συναυλίες, προβολές, κλπ.).

COSMIC YOUTH - Dropbox