ESC long term volunteering project in the Etz Hayim Synagogue of Chania, Crete. (01.09.2022-31.08.23)
Η θέα στη διαδρομή μου προς τη συναγωγή κάθε πρωί άλλαξε πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Το καλοκαίρι με όλα του τα χαρακτηριστικά έχει επιστρέψει στην Κρήτη. Οι τουρίστες αρχίζουν να γεμίζουν τους δρόμους ακόμα και στις λιγότερο τουριστικές περιοχές. Τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα μπαρ έχουν ανοίξει εδώ και μερικές εβδομάδες και τα μικρά τουριστικά σκάφη έχουν επιστρέψει στο ενετικό λιμάνι. Αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή των Χανίων έχει επηρεάσει και τη δουλειά μου στη συναγωγή. Σχεδόν κάθε 5 λεπτά χτυπάει το κουδούνι της κεντρικής πόρτας με περισσότερους τουρίστες που θέλουν να δουν αυτό το μέρος. Η κύρια δουλειά μου είναι τώρα να κάνω ξεναγήσεις και να φροντίζω για οτιδήποτε αφορά τους τουρίστες, όπως να τους βοηθάω με ερωτήσεις ή με το βιβλιοπωλείο μας. Δίνω περίπου 5-10 ξεναγήσεις κάθε μέρα και αρχίζω να μιλάω σε μεγαλύτερες ομάδες.
Όποτε βρίσκω ένα ελεύθερο λεπτό, εργάζομαι στο ερευνητικό μου έργο σχετικά με τους Εβραίους που είναι θαμμένοι στο πολεμικό νεκροταφείο του κόλπου της Σούδας. Έχω πλέον οργανώσει όλες τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει και αρχίζω να γράφω ένα μικρό βιβλιαράκι για το έργο μου. Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη τους τελευταίους μήνες ήταν όταν βρήκα έναν από τους απογόνους του Καναδού στρατιώτη στο Facebook. Και οι δύο μας προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε αν ήταν ασκούμενος Εβραίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
Οι τελευταίες ημέρες ήταν γεμάτες με εβραϊκές γιορτές και άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα. Πρώτα, είχαμε το Σαβουότ. Είναι μια διήμερη γιορτή που τιμά την ημερομηνία κατά την οποία δόθηκε η Τορά στον εβραϊκό λαό στο όρος Σινά. Το ιδιαίτερο με αυτή τη γιορτή είναι ότι συνοδεύεται από διαλέξεις. Ένα από τα θέματα φέτος ήταν η σχέση μεταξύ του Ιουδαϊσμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε για τις ομοιότητές τους και για το πώς οι δύο θρησκείες αναπτύχθηκαν παράλληλα και από την άλλη. Μια από τις παραδόσεις αυτής της γιορτής είναι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για να σηματοδοτήσει το τέλος του Πάσχα. Γι' αυτό μια από τις εργασίες μου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ήταν να ψήσω τυρόπιτες.
Το μεγαλύτερο γεγονός του Σαββατοκύριακου ακολούθησε την επόμενη μέρα. Γιορτάσαμε την άφιξη του νέου μας πάπυρου Τορά. Πολλοί άνθρωποι, όπως εκπρόσωποι των άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας και ραβίνοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν στους εορτασμούς μας. Σε μια λειτουργία ο νέος πάπυρος Τορά παρουσιάστηκε μαζί με τους παλαιότερους πάπυρους μας και αργότερα προβάλαμε βίντεο που απεικόνιζαν την ιστορία της συναγωγής, την αναστήλωση και την ιστορία του πάπυρου Τορά.
Η ετήσια εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο πλοίο Τανάης (η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης χάθηκε στο βυθισμένο πλοίο Τανάης το 1944) σηματοδότησε το τέλος του Σαββατοκύριακου. Πρώτα έγινε μια επίσημη εκδήλωση στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο λιμάνι και αργότερα είχαμε μια λειτουργία στη συναγωγή. Ανάψαμε 270 κεριά, ένα για κάθε μέλος της κοινότητας που έχασε τη ζωή του στο Tanais και τα μοιράσαμε παντού στη συναγωγή και στην αυλή.
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν και πάλι πιο πολυάσχολες και γεμάτες εκδηλώσεις. Ήταν ωραίο που είχαμε και πάλι περισσότερο κόσμο κοντά μας και που γίναμε μάρτυρες όλων αυτών των γιορτών. Ανυπομονώ για τους υπόλοιπους τρεις μήνες και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν πολλές άλλες ενδιαφέρουσες στιγμές.....
Συντονιστής: FILOXENIA, Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση
Γράφτηκε από την εθελόντρια Thora-Marit Astrid Henrike από τη Γερμανία.
Το έργο αυτό υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού "ΙΝΕΔΙΒΙΜ"