You are here

'Step-in' στο Λέχοβο Φλώρινας -σεμινάριο για τον Εθελοντισμό Νέων σε Μαρτυρικούς τόπους

Για πολλαπλασιαστές απο Μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας
Μάθε για το ΜΕΡΟΣ I
Μέρος ΙΙ: Step-in στο Λέχοβο - το βήμα προς τον εθελοντισμό νέων

Το δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου Step-in ολοκληρώθηκε στο Λέχοβο Φλώρινας στη Βόρεια Ελλάδα (17-20 Δεκεμβρίου 2015) και υποστηρίχθηκε από το Γερμανο-Ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS) και το γερμανικό πρόγραμμα εθελοντισμού (FSJ/FÖJ) ήταν τα βασικά θέματα του σεμιναρίου.

Η εισαγωγή στο σεμινάριο έγινε με ομαδικά παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος και συνέχισε με ομαδική συζήτηση για να διαπιστωθούν οι φόβοι και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων. Ακολούθησε μια εντατική εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία. Τα ερωτήματα ήταν πολλά και η φόρτιση αρκετή. “Πώς μπορούν μικρές κοινωνίες να διαχειριστούν ξένους; Πώς θα ξεπεράσουμε το εμπόδιο της γλώσσας; Τι θα κάνουμε εάν ένας εθελοντής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κοινότητά μας;” Τα θέματα ήταν διαφορετικά και μια βαθύτερη ανάλυση απαραίτητη.

Έτσι το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην διοργάνωση ενός εθελοντικού προγράμματος (EVS) από την αρχή μέχρι το τέλος. Από βασικά και πρακτικά θέματα, όπως πως μπορούμε να εγγράψουμε τον φορέα μας στην βάση δεδομένων της υπηρεσίας και πως αποκτούμε αριθμό PIC, πως χρηματοδοτείται το πρόγραμμα, πως υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε εθελοντές, μέχρι πιο προχωρημένα ζητήματα, όπως πως σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο εθελοντικό πρόγραμμα για την δική μας τοπική κοινότητα. Το εύρος ήταν μεγάλο και το σεμινάριο στόχευε στην ανάπτυξη ιδεών για προγράμματα EVS για τις τοπικές κοινότητες των συμμετεχόντων.

Οι μέθοδοι του σεμιναρίου ήταν ποικίλοι. Βιωματικά παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες συνδυάστηκαν με ρεαλιστικά σενάρια και πραγματικά παραδείγματα. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν εισηγήσεις, ομαδικές συζητήσεις και ομαδικά εργαστήρια. Η χρήση πολυμέσων, βίντεο και ίντερνετ ήταν απαραίτητη. Η επίσκεψη στο τοπικό μουσείο, την τοπική εκκλησία και οι επισκέψεις σε άλλα δύο Μαρτυρικά Χωριά εμπλούτισαν το πρόγραμμα του σεμιναρίου και διευκόλυναν την κατανόηση της ιστορίας του τόπου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσκεψη στο Μεσόβουνο

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και εμπεριείχε: βιωματική μάθηση μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων, εισαγωγή και εμβάθυνση στο EVS και ρεαλιστικά σενάρια. Οι συμμετέχοντες είχαν τον χρόνο να αναπτύξουν δικά τους σχέδια για EVS στις δικές τους κοινότητες και συζήτησαν τις ιδέες με ολόκληρη την ομάδα.


Η εμπειρία στο Λέχοβο ήταν συγκινητική καθώς το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε έναν Μαρτυρικό Τόπο. Πέρα από αυτό η ομάδα επισκέφθηκε άλλες δύο Μαρτυρικές Κοινότητες, το Μεσόβουνο και την Κλεισούρα. Και οι τρείς τόποι χαρακτηρίστηκαν από τις θηριωδίες των ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική για ολόκληρη την ομάδα, καθότι οι συμμετέχοντες ανήκουν σε τέτοιες κοινότητες και εκτιμούν την σύνδεση με τόπους που έχουν υποστεί βασανιστήρια και θηριωδίες παρόμοιες με των δικών τους κοινοτήτων.

Αξιολόγηση και εποικοδομητική κρίτικη

Μετά την αξιολόγηση του πρώτου μέρους του σεμιναρίου στο Κρυονέρι, οι εισηγητές έκαναν βήματα προς τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των συμμετεχόντων για ένα πιο επιτυχημένο δεύτερο μέρος. Τα βασικά σημεία κριτικής βρίσκονται εδώ:

Το σεμινάριο ήταν χρήσιμο και εμπλούτισε τις γνώσεις μας.
Περισσότερος χρόνος για τον σχεδιασμό δικών μας προγραμμάτων είναι απαραίτητος.
Η επίσκεψη άλλων Μαρτυρικών Τόπων ήταν σημαντική.
Πρέπει να συμμετέχουν περισσότερες κοινότητες.
Το πρόγραμμα προώθησε την δικτύωση με άλλους Μαρτυρικούς Τόπους.
Χρειάζεται περισσότερη στήριξη για την ανάπτυξη δικών μας προγραμμάτων εθελοντισμού.

Οι κριτικές για το δεύτερο μέρος ήταν ακόμα πιο θετικές σε σχέση στο πρώτο στο Κρυονέρι, καθώς οι εισηγητές κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες της ομάδας αφού έλαβαν υπόψη τους τις εποικοδομητικές προτάσεις του πρώτου μέρους. Επίσης βοήθησε το γεγονός πως οι συμμετέχοντες ήδη γνωρίζονταν από το σεμινάριο στο Κρυονέρι και μπόρεσαν να αναπτύξουν ταχύτερα τις συζητήσεις και την επικοινωνία τους συνολικά. Θετική είναι και η ανάπτυξη νέων ιδεών για εργασία και εθελοντισμό σε Μαρτυρικές Κοινότητες στην Ελλάδα.

Τέλος, από όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός ιστοχώρου παρουσιάσης όλων των Μαρτυρικών τόπων στην Ελλάδα, για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς και με ενδιαφερόμενους, όπως και για την δημοσιοποίηση των θεμάτων τους στο διαδίκτυο.


Η ομάδα της "Φιλοξενίας”

Η Φιλοξενία δημιούργησε μια ομάδα εισηγητών που αποτελείται από τους εξής:

Η Hana Sebestova, (ΜΑ Arts, διδασκαλία τέχνης/Σύμβουλος Νέων/Επιμορφώτρια στα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης) (Κρυονέρι Κορινθίας) διαμένει στην Κόρινθο και έχει σπουδάσει στις Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Η Χάνα έχει ζήσει σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και έχει φέρει εις πέρας πολλές διεθνείς ανταλλαγές νέων και προγράμματα εθελοντισμού νέων τα τελευταία χρόνια.



Ο Πάνος Πούλος, (Dipl.-Pol., Σύμβουλος Νέων, Συντονιστής Προγράμματος) (Κρυονέρι) επέστρεψε στον τόπο γέννησής του μετά από πολυετείς σπουδές στο Βερολίνο της Γερμανίας, από όπου αποφοίτησε ως πολιτικός επιστήμονας. Ο Πάνος απέκτησε τις πρώτες του εμπειρίες με ανταλλαγές νέων στην Γερμανία, γύρισε στην Ελλάδα το 1995 και είναι ιδρυτικό μέλος της Φιλοξενίας. Συγκεντρώνει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πάνω στις ανταλλαγές και εθελοντισμό των νέων.



Ο Χαράλαμπος-Μπάμπης Καρπουχτσής, (MA.-Pol.), www.polisis.eu, πολιτικός σύμβουλος) (Βερολίνο) είναι Έλληνας πολιτικός επιστήμονας με έδρα το Βερολίνο. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, έχει ζήσει στην Ελλάδα, την Γερμανία και την Αγγλία και δουλεύει τα τελευταία τρία χρόνια ως εισηγητής σεμιναρίων με βασικό άξονα τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την πολιτική ζωή της Ευρώπης.

 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://filox.org/node/619