You are here

FILOXENIA in Kryoneri Korinthias (Peloponnese)

FILOXENIA in Kryoneri Korinthias (Peloponnese)

Η ένωση FILOXENIA - Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση - ιδρύθηκε το 1995. Συνδυάζει πολυετή διαπολιτισμική εμπειρία με εκπαιδευτικό έργο στους τομείς της οικολογίας, της ιστορίας και της πολιτικής.

Η FILOXENIA συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και εκπαιδεύσεις νέων και παρείχε μεταφορά τεχνογνωσίας και υποστήριξη σε δομές νεολαίας στην Ελλάδα.

Ο σύλλογος εδρεύει στην αγροτική ορεινή κοινότητα του Κρυονερίου Κορινθίας, νοτιοδυτικά της Κορίνθου. Εκεί βρίσκεται επίσης ο ξενώνας και το συνεδριακό σπίτι "Elisson", όπου πραγματοποιούνται διεθνείς κατασκηνώσεις εργασίας και σεμινάρια.

Το Κρυονέρι έγινε διεθνώς γνωστό όταν οι κάτοικοι του χωριού τιμήθηκαν ως "Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών" από την Πρεσβεία του Ισραήλ το 2018. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι κάτοικοι του χωριού έκρυψαν μια εβραϊκή οικογένεια από την Αθήνα στα σπίτια τους και σε μια κοντινή σπηλιά. Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ έχει θέσει ως στόχο να θυμηθεί αυτή την ιστορία και έχει ανοίξει ξανά την πρόσβαση στη σπηλιά μέσω πεζοπορικών μονοπατιών.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι η καλά συνδεδεμένη ζωντανή κοινότητα του χωριού. Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος, λέσχη νεολαίας, συνεργασία για το ελαιόλαδο και ποικίλες δραστηριότητες, όπως η ορεινή ποδηλασία για παιδιά και νέους στην περιοχή.

Δραστηριότητες για εθελοντές:

Memory Alive"

Τεκμηρίωση του ρόλου της Ελληνικής Αντίστασης στη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944

Συντήρηση πεζοπορικών μονοπατιών στην περιοχή που οδηγούν στη σπηλιά όπου κρύφτηκε μια εβραϊκή οικογένεια το 1943-1944

Ψηφιοποίηση του αρχείου του χωριού

Υποστήριξη της FILOXENIA και του ξενώνα "Elisson" (ως προς το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες καθαριότητας)

Εργασία στη λέσχη νεολαίας

Κοινοτική εργασία - συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Απαιτήσεις: Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Οι κάτοικοι του χωριού είναι πραγματικά φιλικοί και ανοιχτόμυαλοι, οπότε ο εθελοντής θα πρέπει να είναι επικοινωνιακός και να μην ντρέπεται να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Η εργασία με τη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ μπορεί να είναι πολύπλευρη. Ο σύλλογος είναι μικρός και δεν έχει πολλά μέλη, γι' αυτό και πολλές δραστηριότητες γίνονται σε εθελοντική βάση.

Ο εθελοντής θα πρέπει να είναι πρακτικά προσανατολισμένος, να του αρέσει η διαμόρφωση του τοπίου και οι δραστηριότητες καθαριότητας και ταυτόχρονα να ενδιαφέρεται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ανάπτυξη περιεχομένου.

Αναφορά από την πρώτη εθελόντρια της ASF Marlene που εργάζεται στο Κρυονέρι:

Ένα σημαντικό μέλημα της ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ είναι να μην ξεχαστεί αυτή η ιστορία και να τύχει μεγαλύτερης προσοχής εκτός της περιοχής, στην οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οι δραστηριότητές μου. Το κύριο έργο της εθελοντικής μου υπηρεσίας είναι η ανάπτυξη των ιστοσελίδων "Matsani" και "Memory Alive", στις οποίες καταγράφω την ιστορία του χωριού και το πολιτικό θάρρος των κατοίκων του.

Προκειμένου να αποκτήσω τις απαραίτητες πληροφορίες, έχω πρόσβαση σε διάφορες πηγές κειμένων, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία να μιλήσω με σύγχρονους μάρτυρες ή τους απογόνους τους. Τις περισσότερες φορές εργάζομαι ανεξάρτητα, αλλά μπορώ πάντα να επικοινωνήσω με τον υπεύθυνο αν έχω οποιαδήποτε απορία.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, εργάστηκα κυρίως σε μικρές μεταφράσεις στην ιστοσελίδα "Matsani", η οποία αντιπροσωπεύει το Κρυονέρι ως ένα ολόκληρο χωριό με όλες τις δραστηριότητες αναψυχής, τις λέσχες και τα εστιατόρια.

Προς το παρόν, η προσοχή μου επικεντρώνεται στην αποτύπωση της συγκινητικής ιστορίας του Κρυονερίου και του ιστορικού του σε αυτόν τον ιστότοπο. Κατά τη διάρκεια του έτους, θα αναφερθώ επίσης σε διάφορα προγράμματα στα οποία εθελοντές ασχολούνται με την κατοχή στην Ελλάδα.

Ένα άλλο μέρος της υπηρεσίας μου είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου του χωριού, το οποίο περιέχει έγγραφα ηλικίας άνω των 100 ετών. Και φροντίζω επίσης για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των πεζοπορικών μονοπατιών που οδηγούν στη σπηλιά όπου κρύφτηκε προσωρινά η οικογένεια Καμχή.

Σχεδόν κάθε μέρα συναντώ τους νέους από την περιοχή - σε ομάδες των δύο ατόμων, ανταλλάσσουμε πολιτισμικές διαφορές και καθημερινές καταστάσεις στα αγγλικά, γερμανικά ή ελληνικά και μαθαίνουμε γλώσσες με παιγνιώδη τρόπο μαζί. Μια "γλωσσική συνάντηση tandem" διαρκεί περίπου μία ώρα και προετοιμάζεται από εμένα.

Επιπλέον, σχεδιάζω διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις αναψυχής για μικρούς και μεγάλους κατοίκους του Κρυονερίου μαζί με άλλους εθελοντές.

Στο Κρυονέρι πραγματοποιούνται τακτικά προγράμματα διεθνών ανταλλαγών, τα οποία ζωντανεύουν εντατικά το χωριό και αποτελούν πολιτιστικό εμπλουτισμό. Ο Ξενώνας Elissom είναι ένας σημαντικός τόπος επαφής για τους εθελοντές και προσφέρει χώρο για συναντήσεις κάθε είδους. Οι συνάδελφοί μου και εγώ μένουμε επίσης εδώ.

Τώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η καθημερινότητά μου αλλάζει λίγο. Εκτός από τη δουλειά στο γραφείο, περνάω πολύ χρόνο με τις ομάδες και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων που έρχονται στο Κρυονέρι. Τις περισσότερες φορές αυτό συνδέεται με το να τους δείξω το σπήλαιο Καραμάνου ή να τους μιλήσω για ιστορικά και πολιτιστικά θέματα. Ανυπομονώ για κάθε νέο γκρουπ που έρχεται, γιατί γνωρίζω τους πιο διαφορετικούς ανθρώπους και πάντα παραμένει ποικίλο. Εκτός από αυτό, οι άλλοι εθελοντές και εγώ προσφέρουμε διάφορες δραστηριότητες αναψυχής για τους νέους του χωριού, όπως ζωγραφική σε τοίχο, βαφή γραβάτας ή διάφορα είδη αθλημάτων.

Στον ελεύθερο χρόνο μου απολαμβάνω πραγματικά να κολυμπάω στον Κορινθιακό Κόλπο ή να εξερευνώ την Ελλάδα".

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στο "Meomory Alive".